Egyházi hozzájárulások

EGYHÁZI HOZZÁJÁRULÁSOK, STOLADÍJAK, ADOMÁNYOK

Az egyházközség anyagi ügyeit és gazdálkodását a Gazdasági Tanács koordinálja. Bevételeink a templomi perselyből, az önkéntes egyházi hozzájárulásból, az ún. stóladíjak bevételéből és az adományokból tevődnek össze. Kiadásaink nagy részét a közüzemi díjak (villany, víz, gáz, telefon stb.), valamint a 4 főállású alkalmazott és a plébános fizetése, és a járulékok jelentik. Emellett természetesen kell áldoznunk a templom és a plébánia épületek karbantartására, felújítására és nem utolsó sorban a karitászra, a szegények és rászorulók megsegítésére és a közösségépítésre (főként közösségi rendezvények).

Hogy kiadásainkat fedezni tudjuk, ahhoz szükség lenne arra, hogy minden hozzánk tartozó testvérünk hozzájáruljon a közteherviseléshez. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia útmutatása szerint, minden jövedelemmel rendelkező testvér, éves nettó jövedelmének 1 %-ával járuljon hozzá egyházközségének fenntartásához. (Fix összeget nem lehet meghatározni, mert annyira differenciáltak a jövedelmek). A különböző kis egyházak és szabad egyházak, – bibliai alapokra hivatkozva 10%-ot kérnek híveiktől. Mi nem akarjuk ennyire megterhelni többnyire idős és a szegényebb réteghez tartozó híveinket, ezért kérünk csupán 1%-ot!

A beérkezett jövedelmekről és kiadásokról a Gazdasági Tanács minden évben számadást készít, amelyet – általában az egyházközségi újságunkban – közzé teszünk. Így bárki betekinthet az egyházközség gazdálkodásába!

Bevételi forrásaink tehát:
Egyházi hozzájárulás: (jövedelem 1%-a): ebből kellene fedeznünk a plébánia rezsi költségét és az alkalmazottak fizetését és járulékait. Be lehet fizetni a plébánia irodájában személyesen iroda időben: munkanapokon de. 9-12-ig vagy du. 15-17-ig; vagy a templomi perselyen elhelyezett egyházközségi utalványon; vagy pedig befizetni az OTP-ben, az egyházközség számlájára a következő számlaszámon: 11745011-20040118 „egyházi hozzájárulás” megjelöléssel.

Az un. Stóladíj az egyházi szolgáltatásokért (temetés, esküvő…) nyújtott juttatás.
temetés stóladíja kántorral: 17 000 Ft
temetés stóladíja kántor nélkül: 9 000 Ft
esküvő, csendes: 9 000 Ft
esküvő, orgonás: 35 000 Ft
szentmise, csendes: 1 200 Ft
szentmise, orgonás: 2 100 Ft

Templomi persely: A vasárnapi szentmisék alatt perselyezünk, mint a templomok túlnyomó többségében. A bejáratnál elhelyezett álló perselybe is be lehet dobni az adományokat, amelyek a templom fűtését, világítását díszítését és fenntartási kiadásait szolgálják. A perselybe dobott adomány nem helyettesíti az egyházi hozzájárulás befizetését!
Adomány: A templom fenntartására, vagy az egyházközség működésére befizetett adomány levonható az adóból. Amennyiben ezt a kedvezményt igénybe akarják venni, a befizetéskor jelezni kell és az adóazonosító szám bemutatása után igazolást adunk a befizetésről!

Egyházhoz tartozásunkat ki kell fejeznünk az Egyház anyagi támogatásával is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + 9 =